Kuntoutujat kertovat 1

Aikani Kotilossa

Sairastuin psyykkisesti alkaen 9/2015, jolloin jouduin ensimmäisen kerran Savonlinnan keskussairaalan psyykkisten sairauksien osastolle 7 A:lle. Aikaisempaa historiaa psyykkisistä sairauksista oli hyvin vähän. Aikavälillä 9/2015 – 6/2016 olin yhteensä neljä kertaa psyykkisten sairauksien osastolla 7 A:lla. Minulle tehtiin monta lääkekokeilua, kunnes löytyi sopiva lääkitys, samalla minulle ehdotettiin kuntoutumisasumisjaksoa Kotilossa.

Muutin kotiloon 7/2016, jolloin samalla psyykkinen vointini alkoi tasapainottua hyvän alustan ja sopivan lääkityksen takia. Kotilossa asuin 7/2016 – 11/2017 välisen ajan, jonka jälkeen pääsin hyvän ja tasapainoisen vointini takia muuttamaan omaan asuntoon Savonlinnan keskustaan, jossa olen asunut nykyhetkeen 7/2018 saakka.

Vointini on tällä hetkellä hyvä ja tasapainoinen, normaali. Omasta asunnostani, lääkityksestä ja hyvästä voinnista aion pitää kynsin ja hampain kiinni. Huolehdin itsestäni tarkasti. Kotilolle kuuluu suuri osa ja kiitos vointini tasapainottumisesta.

Asuin kotilossa Erikassa ryhmäkodissa, jossa sain harjoitella itsenäistä asumista. Minulla oli ryhmäkodissa pari kämppistä aikanani ryhmäkodissa. Erikassa sain hyvää, sydämellistä ja aidon välittävää hoitoa. Erikan ja Kotilon ohjaajat ovat mukavia ja aidolla lämmöllä mukana mielenterveyskuntoutumisessa.

Suuri kiitos Kotilolle vointini tasapainottumisesta. Voin suositella muillekin.

Mies 24 vuotta

Kuntoutujat kertovat 2

Kuntoutumiseni 15 vuoden aikana

Tulin vuonna 2003 kuntoutumaan Kotiloon. Muutin aluksi Neitsytkadun yksikköön, jossa asuin noin viiden vuoden ajan. Silloin minulle oli tärkeintä vain tupakka, ulkonäkö ja raha sekä tietysti myös miesystäväni. Kesäisin kävin paljon uimassa ja tykkäsin käydä Veskarin grillillä syömässä. Kävin arkisin Kotilon järjestämässä ryhmätoiminnassa, jossa oli erilaisia pihapelejä, tietokilpailuja, bingoa, levyraatia, askartelua jne.

Vuonna 2008 aloitin opiskelut Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistolla kuntouttavassa ja valmentavassa koulutuksessa. Opiskelimme siellä tietotekniikkaa, matematiikkaa, englantia, ruuanlaittoa ja siivousta. Opiskeluihin sisältyi myös liikuntaa ja kävimme erilaisilla retkillä. Suoritin myös kouluaikana hygieniapassin Klubitalon kautta. Valmistuin koulusta hyvin arvosanoin vuonna 2012.

Kotilo ry Erikan kuntoutumiskotiin muutin vuonna 2008, jossa asun edelleen. Erikassa päiväohjelmaani kuuluu erilaiset vastuutyöt kuten kissanhoito, kierrätysjätteiden vienti sekä pesutilojen siivous. Osallistun myös keittiövuoroihin ja asuinympäristömme siivoukseen. Viikoittain siivoan myös oman huoneeni. Nykyisin käyn Neitsytkadulla kolme kertaa viikossa ryhmätoiminnassa. Toisinaan käyn vierailulla Klubitalolla. Yhteisökokouksiin osallistun Erikassa viikoittain, välillä toimien sihteerinä.

Tykkään kovasti käydä erilaisilla retkillä ja konserteissa. Aikoinaan olen käynyt Klubitalon väen sekä koulun kanssa Tallinnan matkoilla. Olen myös vieraillut erilaisilla retkillä ympäri Suomea mm. Naantalissa ja Kultarannassa. Vapaa-ajallani käyn paljon kaupungilla ja kiertelen erilaisia kirpputoreja. Olen oikea ”himo-shoppailija”. Äitini luona vierailen 1-2 kertaa viikossa.

Miesystäväni asuu toisella paikkakunnalla ja hän vierailee luonani Savonlinnassa noin kerran kuukaudessa. Menemme silloin kahdestaan viikonlopuksi hotelliin. Käymme miesystävän kanssa kaupungilla syömässä ja kahviloissa. Hotellilla käyn uimassa ja kiertelemme myös kaupoilla ja torilla. Olen itsenäisesti vieraillut miesystäväni luona päiväseltään toisella paikkakunnalla kolme kertaa ja nyt kesällä menen ensimmäistä kertaa yön yli reissulle. Olen oppinut Kotilossa ruuanlaittoa, siivoustaitoja, vuorovaikutustaitoja, rahankäyttöä ja matkustamaan itsenäisesti.

Nainen 50 vuotta

Kuntoutujat kertovat 3

Kuntoutuminen Erikassa

Tulin helmikuussa 2017 kuntoutumaan Kotilo Ry:n Erikan kuntoutumiskotiin, joka olikin äärimmäisen hyvä asia. Ennen Erikaan tuloa eristäydyin pitkälti kotiini. Vointini oli mennyt sen verran huonoksi, että en enää kuntoutunut siitä kotioloissa vaikkakin minulle oli järjestetty erilaisia tukitoimia.

Koin todella rankaksi kuntoutumisen alkutaipaleen, niin Erikassa kuin kotonakin. Olin hyvin ahdistunut, yöt nukuin todella huonosti ja olin väsynyt. Pienetkin muutokset lisäsivät ahdistustani ja pelkotiloja. Kuntoutumisen alusta lähtien vuorokausirytmiäni alettiin normalisoida, tähän meni aikaa muutamia kuukausia. Kun vointini koheni kuntoutumisen myötä, niin vuorokausirytmikin muuttui vähitellen normaaliksi. Aamuisinkin heräsin aina säännölliseen aikaan.

Viikoittain minulle laadittiin viikko-ohjelma, joka sisälsi erinäisiä menoja mm. arjen askareita, omaohjaaja keskusteluja, ryhmätoimintaa, harrastuksia, vapaaehtoistyötä. Kun kuntoutumiseni oli edennyt pidemmälle muutin ryhmäkotiin, joka on Erikaa vähemmän tuettu asumismuoto. Ryhmäkodissa harjoittelin arjentaitoja ohjaajien opastamana tulevaisuutta ajatellen. Tavoitteena muuttaa omaan kotiin kuntoutumisen jälkeen.

Kärsin vielä tällöinkin rajuista paniikkikohtauksista ja jännitysoireista. Monet arjen perusasiat tuottivat vaikeuksia näiden vuoksi. Asiaa alettiin hoitamaan kevyin askelin”siedätyksellä” yhdistettynä tähän lääkehoito. Onnistumisen kokemukset olivat tärkeitä. Aloitin syksyllä käymään jännittäjien ryhmässä, ryhmä oli suljettu keskusteluryhmä, jossa käsiteltiin aihetta. Omaohjaajien kanssa hoidimme paniikkioireita myös Irti paniikista kirjan tehtävien ja vinkkien avulla.

Vointini tasapainottuessa aloin käydä kuntouttavassa työtoiminnassa. Olin kuitenkin todella väsynyt useina päivinä, joten tämä rajoitti työpäivien pituutta. Voimavaroja kuntoutumiseen antoi erilaiset harrastukset, perheen kanssa yhdessä oleminen ja ystävät. Kävin viikonloppuisin kotilomilla kahden viikon välein.

Verkostopalavereja pidimme kolmen kuukauden välein, jolloin arvioitiin kuntoutumisen etenemistä, vointia ja suunniteltiin tulevia tavoitteita. Ensimmäisessä palaverissa minusta tuntui, että haluan muuttaa takaisin kotiin, koska kuntoutuminen tuntui niin raskaalle. Päätin kuitenkin vielä jäädä, koska sain mahdollisuuden päästä kokeilemaan ryhmäkodissa asumista.

Viimeisessä verkostopalaverissa vointini oli niin hyvä, että oli mahdollisuus suunnitella omaan asuntoon muuttoa. Noin 10 kk kuntoutumisen aloittamisen jälkeen muutin omaan asuntoon. Aluksi Erikan ohjaajat kävivät säännöllisesti luonani ja seurasivat vointiani, asteittain nämä vähennettiin kuukauden aikana kokonaan pois. Tämän jälkeen minulle oli järjestetty muunlaiset tukitoimet.

Elämäni on tällä hetkellä tasapainossa ja pärjään hyvin arjen asioissa. Aloitan opiskelun syksyllä 2018.

Mies 24 vuotta