Luontolähtöinen kuntoutuminen 7

Voimaa luonnosta

Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämälaatua. Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät muun muassa luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Toiminta sijoittuu usein luonnonympäristöön tai maatilalle, mutta luonnon elementtejä voidaan tuoda ja käyttää myös kaupunki- ja laitosympäristöissä.

Luontolähtöinen kuntoutuminen 8Luontolähtöinen kuntoutuminen Kotilossa

Terapeuttinen piha
Neitsytkadun toimitalon ja Klubitalon pihat soveltuvat uontolähtöisten menetelmien käyttämiseksi kuntoutumistoiminnassa. Molempien rakennusten pihapiirit tarjoavat terapeuttisen ympäristön, jossa on kuntoutujille mahdollisuus sekä puutarhanhoitoon että viihtyisään oleskeluun.

Tuhkulan maitotilakäynnit
Tuhkulan tila sijaitsee Rantasalmella. Maatilan töistä kiinnostuneet kuntoutujat voivat osallistua maatilakäynteihin. Maatilalla tehdään ohjatusti erilaisia tilan töitä. Töiden välissä ohjelmassa on myös uintia, ongintaa ja saunomista rantasaunalla. Pihapiirissä sijaitsevalla kodalla keitetään kahvia, paistetaan lettuja ja makkaraa.

Kotilo ry:n kuntoutuskotien kuntoutujat ja Klubitalon jäsenet osallistuivat Hoivafarmihankkeeseen 2014-2016. Hoivafarmihanke oli Mikkelin ammattikorkeakoulun hallinnoima, ESR-rahoituksella toimiva projekti, jonka tavoitteena oli:

  • kehittää työllistymistä tukevaa luonto- ja eläinavusteista päivä- ja avotyötoimintaa
  • tuottaa tutkimustietoa luontolähtöisen toiminnan vaikutuksista työ- ja toimintakykyyn
  • selvittää toiminnan vaikutuksia maaseudun kehitykselle.

 Käynnit ja osallistuminen töihin maatilalla jatkuu edelleen, vaikka Hoivafarmihanke päättyikin.